מקובל לחשוב כי עובד שהתפטר מיוזמתו לא זכאי לקבלת פיצויי פיטורין, אולם, דבר זה אינו נכון באופן גורף ויתכנו מצבים בהם עובד שמתפטר, זכאי לקבלת פיצויים. באופן כללי, בכדי שעובד יהיה זכאי לקבלת פיצויי פיטורין, עליו לצבור וותק של לפחות שנה בעבודה אצל המעסיק.
מצבים בהם זכאי עובד שהתפטר לפיצויים
ככלל, ישנם כמה מצבים בהם עובד שהתפטר זכאי לקבלת פיצויים וביניהם:
- כאשר יש פירוט של הדבר בחוזה העבודה – אם העובד חתום על חוזה העסקה בו מצוין כי הוא זכאי לקבלת פיצויי פיטורין, גם כאשר הוא מתפטר. מדובר על סעיף 14 בחוזה ההעסקה, שמדבר על כך כי מראש הופרשו פיצויי פיטורין ע"י המעסיק, אשר מיועדים להינתן לעובד בידה והוא עוזב את העבודה, גם כאשר הוא מתפטר מרצונו. במצבים אלה, אין חשיבות למשך זמן תקופת ההעסקה של העובד או לסיבת עזיבתו את מקום העבודה.
- כאשר חוזה העבודה של העובד הינו רגיל ולא כולל את סעיף 14, הינו זכאי לקבלת פיצויי פיטורין במצבים הבאים: במידה והגיע לגיל הפרישה, במידה והוא לקה במחלה מסוימת או במידה ובן משפחה שלו לקה במחלה מסוימת והעובד נדרש לטפל בו, בעקבות לידה, בעקבות הרעה בתנאי ההעסקה של העובד, בעקבות סגירת מקום העבודה שבו מועסק העובד, בעקבות התגייסות העובד לכוחות הביטחון כגון: לצה"ל, לשירות לאומי וכד', בעקבות שינוי מקום מגוריו של העובד.
בנסיבות עזיבה אלה, זכאי העובד לקבלת פיצויי פיטורין בהתאם לפרק זמן שהוא הועסק, עד למועד עזיבתו. למידע נוסף בנושא, בקרו באתר – פיצויים.
קביעת החוק בנסיבות מסוימות
מבחינת החוק במדינת ישאל, ישנה תמיכה בעובדים שעזבו את מקום העסקתם בנסיבות מסוימות ולא מבחירתם החופשית. כך למשל, אם אישה מוכה עזבה את מקום עבודתה והינה שוהה במעון לנשים מוכות, תיחשב מבחינת החוק, כמי שפוטרה ממקום עבודתה. באופן דומה, עובד שנפטר, ייחשב כאילו פוטר ובהתאם, משפחתו תקבל את פיצויי הפיטורין המגיעים לו בהתאם לחוק.
זכויות עובד שהתפטר
לעיתים, עובד שהתפטר לא מבצע בירור מעמיק בנוגע לזכויות המגיעות לו לפי חוק ולפיכך, אינו מודע להן. בהקשר זה, עשויים להצטבר כספים בקופת גמל של עובד, בקרן הפנסיה שלו וכיו"ב, שמגיעים לעובד ואינו מודע להם כלל, בין אם הוא פוטר ובין אם התפטר מרצונו. אם עזבתם את מקום עבודתכם והנכם מעוניינים לברר מהן זכויותיכן בנוגע לכספי פיצויים, לקופות גמל וכיו"ב, ההמלצה היא לפנות לעו"ד מקצועי שיוכל לתת לכם ייעוץ והסבר בתחום.
לסיכום
במצבים מסוימים, עובדים אינם מכירים את החוקים בנוגע לזכויותיהם ולפיכך, אינם יודעים אם המעסיק פעל בהוגנות כלפיהם, בנוגע לזכאותם לכספים ולפיצויים. בכל הקשור לפיצויי פיטורין, החוק מגדיר את הנסיבות שבהן גם עובד שהתפטר מיזמתו זכאי לקבלת פיצויי פיטורין.